Tedavi planın sanal ortamda oluşturulduktan sonra tedavi sonucunu üç boyutlu olarak görebilirsin. Ayrıca tedavi boyunca dişlerinin hareketini sanal ortamda gözlemleyebilirsin.
Hem yetişkin hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bir ortodontik tedavidir. Fakat Invisalign tedavisine uygun olup olmadığınız ancak doktorunuzun muayenesi sonucunda netleşir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları ve diş çekimi yapılması gereken bir ortodontik tedavi invisalign ile de tedavi edilebilir. Invisalign ile çekimli tedavi yapılmasını ancak doktorunuz belirleyebilir.
Çocuğunuz bütün süt dişlerini düşürmüş ve min. 2. büyük azı dişlerinin kısmi olarak sürmüş olması gerekir. Bu da ortalama 12-14 yaş civarına denk gelir. Detaylı bilgi için invisalign first sayfasını inceleyebilirsin.
Kontrollerin ayda bir olacak şekilde planlanır. Her kontrolde hastaya 2 adet yeni şeffaf plak teslim edilir. Şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilir. Örneğin; tedavin için 20 plak üretilmiş ise tedavin 10 aylık bir süreye denk gelir.
Farklı ülke ya da şehirden tedavi için ulaşım sağlanıyor ise hasta ile doktor arasında ayrı bir planlama sağlanabilir.
Her sabah ve her akşam invisalign plaklarınızı ılık suyun altında diş fırçası ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanında protez temizleme tabletleri ile de alignerlarınızın bakımını yapabilirsiniz.
Tedavi süresi vakaya göre değişir Invisalign tedavisinde bilgisayar teknolojisi kullanıldığından hareket istenmeyen bölgeye kuvvet uygulanmaz. Hafif ve orta çapraşıklıklarda kullanıldığı için de invisalign tedavi süresi normal ortodontik tedavi süresine göre hastadan hastaya değişmekle beraber daha kısa olabilir.
Ölçülerinizin yurt dışına gönderimi, tedavi planınızın online sistemle oluşturulması ve invisalign plakların üretilip kliniğe ulaşması ortalama 1-1,5 ay sürebilir. Bu süre bir dezavantaj gibi gözükse de tedavinin başında tedavinizin sonu bellidir.
Invisalign ile çapraşık diş tedavisine başlamadan önce;
Doktorunuz duruma göre bazen 20 yaş dişlerinizin çekimini invisalign tedavisinden önce isteyebilir. Ölçü alındıktan sonra ağızda herhangi bir işlem uygulanmaz. Köprü, implant gibi protetik işlemler invisalign tedavisi bittikten sonra yapılır.
Invisalign tedavin bittikten sonra (bütün ortodontik tedaviler için geçerli) dişlerinin iç tarafına herhangi bir oynama veya geri dönme olmaması amacı "retainer” denilen dışarıdan görünmeyen sabitleyici teller takılır. Süresini tedavi planına göre ortodonti uzmanı belirler.
Dişlerin hareket edebilmesi için bir itme kuvveti uygulanması gerekmektedir. Şeffaf plakları ilk defa taktığınızda bir baskı hissedilmesi olağan ve beklenen bir süreçtir. Her plak değişiminde 1-2 gün baskı hissedilmesi normaldir.
1-2 günlük alışma dönemi sonrası konuşmanı etkileyebilecek bir durum yaşanmaz. Eğer bir toplantıda çok uzun süre konuşman gerekecek ise 1-2 saatliğine invisalign plaklarını çıkartabilirsin.
Eğer çok içiyorsanız, belli bir zamandan sonra sigara içmeyen bir kişiye göre şeffaf plaklarınızda sararma olacaktır. Fakat invisalign plaklarınızı 15 günde bir değiştireceğiniz için bu sararma aşırı olmayacaktır.
Köri sosu, hardal, kırmızı şarap, vişne suyu, tütün mamülleri, kahve ve çay tüketimi invisalign plaklarınızı renklendirebilir.
Dişlerinizin hareket edebilmesi için kuvvetin devamlı gelmesi gerekmektedir. Bu yüzden sadece gece takılan şeffaf plaklarlar tedavinizi arzu edilen şekilde bitirmeyecektir.
Invisalign tedavisinde günlük aktivitelerinde ortodontik tedavini devam ettirirsin.
Hastaya bağlantı adresi ve kodu içeren iki adet e-posta ulaştırılır. Bağlantı adresini tıklayarak ayrı bir mailde iletilen kodu girmen halinde 3 boyutlu tedavi planını cep telefonundan takip edebilirsin.
Invisalign plakları, bebek biberonlarında ve pet şişelerde kullanılan ve birçok sağlık sorununa yol açtığı için Kanada, USA ve Avrupa Birliği tarafından kullanımı yasaklanan Bisphenol-A veya fitalat (phthalates) maddelerini içermemektedir. Bu sebeple Invisalign ile şeffaf plak tedavisi hamilelik, süt verme vb. durumlarda da kullanılır.
Evet, genellikle bu ataşmanlar tedavinin başından sonuna kadar dişlerin üzerinde kalır. Bazı ataşmanların tedavi sırasında yerleri değişebilir. Tedavin bittiğinde bu ataşmanların hepsi diş yüzeyinden temizlenir.
Normal şartlar altında invisalign tedavisinde hastalara ataşmanlar dışında bir şey kullandırılmaz. Ancak bazı ağır vakalarda sadece gece olmak üzere takıp çıkartılabilen lastikler kullanılabilir. Bunun yanında ağır vakalarda mini vida sistemleri de invisalign tedavisi sırasında uygulanabilir. Tüm bu yapılacak işlemler ilk muayeneniz sonrasında size detaylı bir şekilde ortodonti uzmanınız tarafından anlatılacaktır.
Örneğin; aktif olarak kullandığın 15 nolu plağını kaybettiysen, kırmızı saklama kabımızda bulunan pasif aligner olan 14 no’yu ortodonti uzmanına gidene kadar takman yeterli olur. Pasif plaklarını yine günde ortalama 20-22 saat takman gerekecektir.
Dijital tarama veya 3 boyutlu tarama ile alınan ölçüler online sistem üzerinden aynı gün içerisinde A.B.D’ ye ulaşır. Tedavi planın oluşturulması, plakların (alignerların) üretimi ve gümrükten geçmesi gibi işlemler süreyi uzatabilmektedir. Dijital tarama ile alınırsa invisalign plaklarınızın gelmesi ortalama 1 aydır.
Invisalign plakların bir tarafında hasta kod numaranız ve invisalign logosu yer alır. Diğer tarafında ise üst çene ise ‘’U’’ alt çene ise ‘’L’’ yazısı bunların yanında ise aligner numaranız yani plak numaranız yazar. Örneğin: üst 25 nolu plak ise U25 , alt 15 no lu plak ise de L15 yazar.